Home
 

Elena Liliana Popescu Cititorule
Încearcă să laşi deoparte grijile zilei pentru a putea păşi împreună în realitatea Visului numit Poezie, deschizând poarta inimii tale acestor versuri.

Ele s-au născut în inima mea atunci când le era dat să se desprindă din lumea formelor-gânduri şi a se înveşmânta în lumea formelor-cuvinte, pentru a se prezenta, împlinindu-şi destinul, la ceremonia întâlnirii cu tine.

Simplitatea, care în esenţa ei înseamnă adevărul, nu poate fi exprimată decât prin tăcere.

Toate cuvintele lumii nu fac altceva decât să încerce să descrie tăcerea.

Cunoaşterea de sine, idealul cel mai simplu si cel mai greu de atins, este scopul fiecărui om în parte si al lumii intregi, acestuia fiindu-i subjugate toate căutările noastre.

Poeţii vin şi pleacă, lăsând strădania lor în a dezvălui chipul nevăzut al Poeziei, care ne priveşte fără să ne judece de dincolo de valul Iluziei.
în engleză (in english)

Elena Liliana Popescu

Evenimente
Festivalul International de Poezie: Poete în "País de las Nubes", a XIV-a editie, Mexic, 2006
citeste
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE DE LA HAVANA -mai -iunie 2006 Cuba
mai mult
Festivalul International de Poezie "AQUÍ ESTÁ GRANADA" din Granada, Nicaragua - Februarie 2006
afla mai multe | vezi imagini
Encuentro de poetas del mundo latino, Mexic, 18-23 octombrie 2005
mai mult
Feria del Libro de Madrid - iunie 2004 - "Encuentros literarios. La Europa que se amplía"
mai mult
11 mai 2004, Matematica si Poezia - în Sala "Dan Simonescu" a Bibliotecii Centrale Universitare
mai mult
Eveniment cultural international în Mexic - Întalnirea poetilor lumii latine - 2003
mai mult

home > carte noua

"Himno a La Existencia", de Elena Liliana Popescu
volum publicat recent in Mexic

Pe data de 16 noiembrie 2006, in sala CELE (Centro de Estudios de Lenguas Extranjeras) a UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México) din Ciudad de Mexico, in fata unei numeroase audiente constituita in special din cadre didactice si studenti, a avut loc prezentarea cartii de poezie Himno a la Existencia, de Elena Liliana Popescu, publicata recent de editura Linajes Editores. Traducerea in limba spaniola a volumului Imn Existentei (Editura Herald, 2000) este realizata, de cunoscutul traducator spaniol Joaquín Garrigós, scriitorul si profesorul spaniol de origine româna Adrian Mac Liman si a fost revazuta poetic de poeta mexicana Lina Zerón. Volumul este prefatat de Dr. Raúl Lavalle, lingvist, profesor universitar la Universidad Católica de Argentina, din Buenos Aires, si postfatat de Prof. Dr. Gheorghe Glodeanu, critic literar, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord din Baia Mare.

Profesorul si publicistul José Antonio Hernandez a prezentat autoarea, Elena Liliana Popescu, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, afirmând ca este "o mare poeta din România", invitata la festivaluri internationale de poezie, binecunoscuta in lumea literara hispanica. A subliniat faptul ca scrie o poezie profunda, autentica, poezii ale sale fiind publicate in numeroase reviste literare, in antologii, si in volum, exemplificând prin cartile de poezie: Peregrino ( Emipireuma, Spania, 2004), versiunea in limba chineza  a volumului Cânt de Iubire (2006, Taiwan),  si Himno a la Existencia, recent publicata in Mexic.

Editoarea si poeta Lina Zerón a schitat un portret literar al autoarei, apreciind valoarea poeziei Elenei Liliana Popescu, fapt ce a determinat-o sa publice aceasta "aleasa carte de poezie", indemnând cititorii sa accepte invitatia poetei de a "incerca sa lasam de o parte grijile zilei si a pasi impreuna in realitatea Visului numit Poezie", citând din introducerea scrisa de autoare.
Poeta, prozatoarea si publicista Angélica Santa Olaya, in frumoasa sa prezentare (care urmeaza sa apara in curând intr-o revista literara din Mexic) a afirmat ca: "Istoria intâlnirii mele cu poezia Elenei Liliana Popescu, pe care o voi descrie ca pe o poezie a luminii, a lasat urme adânci. Ea este luminoasa nu doar ca aspect exterior si prin capacitatea sa intelectuala, ci de asemenea, prin insasi poezia sa. Liliana este o persoana care strabate lumea pentru a ne spune ca trebuie sa continuam sa credem in iubire si in unitatea oamenilor, pentru ca aceasta este ceea ce in final, ne va salva.

A urmat cuvântul autoarei, care s-a referit la rolul important al limbii spaniole in traiectoria sa literara, a multumit celor care au contribuit la aparitia acestei carti, facând astfel posibil pentru cititorii de limba spaniola sa se apropie, prin traduceri, de poezia pe care o scrie in limba româna, limba mai putin cunoscuta, desi este o limba foarte apropiata de limba latina. A citit in limba spaniola cuvântul adresat "celui ce deschide aceasta carte" apoi fragmente din primele trei poeme, Imn Existentei, Imn Vietii si Imn Libertatii, au fost citite succesiv de Liliana Popescu in original, si de Lina Zerón in traducere, iar in incheierea lecturii poetice, poemul Imn Tacerii a fost citit in limba româna de autoare si in spaniola de poeta, publicista si actrita Ximena Troncoso, din Chile.

Cartea a fost primita cu mult interes si entuziasm de cei prezenti, care au dialogat cu autoarea, si au primit autografe; seara de poezie s-a incheiat, târziu, fiecare realizând ca dincolo de distanta dintre tarile noastre, de traditiile si cultura specifice, poezia constituie un limbaj universal.

                                                                                                                  Reporter
6 decembrie 2006Copyright © 2003- 2007

En français In english En español