Elena Liliana Popescu Cititorule
Încearcă să laşi deoparte grijile zilei pentru a putea păşi împreună în realitatea Visului numit Poezie, deschizând poarta inimii tale acestor versuri.

Ele s-au născut în inima mea atunci când le era dat să se desprindă din lumea formelor-gânduri şi a se înveşmânta în lumea formelor-cuvinte, pentru a se prezenta, împlinindu-şi destinul, la ceremonia întâlnirii cu tine.

Simplitatea, care în esenţa ei înseamnă adevărul, nu poate fi exprimată decât prin tăcere.

Toate cuvintele lumii nu fac altceva decât să încerce să descrie tăcerea.

Cunoaşterea de sine, idealul cel mai simplu si cel mai greu de atins, este scopul fiecărui om în parte si al lumii intregi, acestuia fiindu-i subjugate toate căutările noastre.

Poeţii vin şi pleacă, lăsând strădania lor în a dezvălui chipul nevăzut al Poeziei, care ne priveşte fără să ne judece de dincolo de valul Iluziei.
în engleză (in english)

Elena Liliana Popescu

Evenimente
Festivalul International de Poezie: Poete în "País de las Nubes", a XIV-a editie, Mexic, 2006
citeste
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE DE LA HAVANA -mai -iunie 2006 Cuba
mai mult
Festivalul International de Poezie "AQUÍ ESTÁ GRANADA" din Granada, Nicaragua - Februarie 2006
afla mai multe | vezi imagini
Encuentro de poetas del mundo latino, Mexic, 18-23 octombrie 2005
mai mult
Feria del Libro de Madrid - iunie 2004 - "Encuentros literarios. La Europa que se amplía"
mai mult
11 mai 2004, Matematica si Poezia - în Sala "Dan Simonescu" a Bibliotecii Centrale Universitare
mai mult
Eveniment cultural international în Mexic - Întalnirea poetilor lumii latine - 2003
mai mult

home > noutati

Segundo Festival Internacional de Poesía de Granada
"AQUÍ ESTÁ GRANADA"
februarie 2006

În perioada 6-12 februarie 2006, sub patronajul institutiei prezidentiale din Nicaragua, Centro Nicaragüense de Escritores a organizat întâlnirea poetică Segundo Festival Internacional de Poesía de Granada, în colaborare cu Instituto Nicaragüense de Cultura, Ministerio de Educación, Ministerio de Relaciones Exteriores, Asociación Nicaragüense de escritores, Fundación Casa de los tres Mundos, Alcadía de Granada, ambasade, universităti si alte prestigioase institutii.

Evenimentul international din acest an a fost dedicat poetului José Coronel Urtecho (1906-1994). S-au comemorat cu acest prilej împlinirea a 150 de ani de la incendierea orasului Granada. "Aquí está Granada" (Aici este Granada) evidentiază faptul că orasul Granada există si astăzi, desi putea să fie complet distrus.

Festivalul International de Poezie din Granada a reunit voci poetice reprezentative din întreaga lume, o întâlnire între culturi diferite, o mare sărbătoare a poeziei, la care au fost prezenti aproape 200 de poeti, din peste 30 de tări, dintre care 90 invitati din alte tări din America Latină, din China, Danemarca, Franta, Germania, Polonia, România, Spania, Suedia, S.U.A. etc.

Au participat, printre multi altii, poetii Ernesto Cardenal (Nicaragua), Saúl Ibargoyen (Uruguay), George Evans (SUA), Henrik Nilsson (Suedia), Alex Pausides (Cuba), Bei-Dao (China), Harold Alvarado Tenorio (Columbia), Iván Onate (Ecuador), Roberto Sosa (Honduras), Norbert-Bertrand Barbe (Franta), Fernando Valverde (Spania), Eva Bourke (Germania), Juan Banuelos (Mexico), Lee Kuei-shien (Taiwan), Norberto Salinas (Costa Rica), Jhon F. Deane (Irlanda), José Mármol (Republica Dominicană), Luis Alberto Ambroggio (Argentina), poetul român Theodor Damian (SUA), Liliana Popescu (România).

După o primă întâlnire în Granada, în Casa de los Leones, programul manifestărilor poetice s-a desfăsurat timp de cinci zile atât în Granada si în alte orase din Nicaragua, printre care Masaya, Diriomo, Catarina, Nindiri, Niquinohomo, San Marcos. În Granada, s-a organizat un târg de carte pe întreaga durată a festivalului, au avut loc mese rotunde si recitaluri de poezie în diferite institutii de cultură, în biserici, dar si în parcuri, în aer liber, pe străzi, în cadrul unui carnaval poetic inedit, într-un mars care s-a încheiat cu "înmormântarea" ignorantei, a uitării si a indiferentei.

Întâlnirea poetică din Nicaragua a fost deosebită: o excelentă organizare, tinând seama de numărul foarte mare de poeti invitati, de varietatea si calitatea spectacolelor de muzică si dans specifice traditiilor culturale ale tării gazdă, prezenta unor personalităti marcante ale culturii si poeziei, toate aceste fapte fiind subliniate de o impresionantă audientă. Un eveniment care a plasat Nicaragua în agenda culturală a lumii contemporane. Mentionăm doar câteva nume ale organizatorilor, cărora le multumim pentru calda primire si pregătirea minutioasă si de înalt nivel a acestui eveniment poetic international: Dieter Stadler, presedintele fundatiei Casa de los Tres Mundos, Francisco de Asís Fernández, presedintele festivalului, Nicasio Urbina, vicepresedinte, Sergio de Castro, Fernando López, Gloria Gabuardi, Vilma de la Rocha, Roberto Marenco, Blanca Castellón, Francisco Ruiz Udiel.

Poetii invitati au înteles că prezenta lor la Festivalul de Poezie din Granada constituie si un pelerinaj în tara lui Rubén Darío (1867-1916), reprezentantul de vârf al scolii moderniste de limbă spaniolă. Prin participarea mea la acest important eveniment poetic am continuat dialogul cu poeti reprezentativi ai poeziei contemporane, si s-au născut noi proiecte literare ce se vor materializa prin traduceri si prin promovarea literaturii din toate aceste tări.

Elena Liliana PopescuCopyright © 2003- 2007

En français In english En espańol